GSM:+359 897658069; +359 895 414799;.e-mail:house.sunflowers@gmail.com

Моята снимка
Поморие, ул.Ангел Кънчев 32, Bulgaria
_______

Поморие

Град Поморие е един от най-древните градове на територията на България. Разположен е на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на 20 км от Бургас и на 18 км от Несебър и Слънчев бряг.
Създаден е под името Анхиало през VІ-V в пр.н.е. като гръцка колония на Созопол, край соленото езеро наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства.
От самото си основаване, чак до началото на миналия век, той е от най-важните черноморски градове по българските земи. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време(III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на Поморие.
Преживял 25 века, свидетел на неедна големи битки в околностите му, нееднократно опожаряван и изграждан отново, градът крие в земите си спомените за набези на римляни и византийци, кръстоносци и турци, а експонатите от археологическата сбирка са неми свидетели на бурния му хилядолетен живот.
В куророта Поморие морският бряг е нисък, песъчлив, а плажната ивица е дълга около 7км. и с богат на желязо пясък. Плиткото и равно крайбрежно морско дъно, със слаб наклон, без рифове и студени морски течения е приятно и безопасно за къпане. Благодарение на своите отлични природни и екологични дадености Поморие печели международния приз Син Флаг.
Културни и природни забележителности
Поморийското езеро — защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 760.80 ха ;Манастир „Св. Георги“ — мъжки православен манастир ; „Стари поморийски къщи“ — архитектурен резерват; Кални бани - лечение с кал от Поморийското езеро ; Църква „Преображение осподне“ ІІІ век; Църква „Св. Рождество Богородично“ ХІХ век; Тракийска куполна гробница ;Къщата на Яворов
Музеи - Музей на солта — единствен в България, част от Стоте национални туристически обекта.
Общински исторически музей с интересни експонати от 2 500-годишната история на града.
Редовни събития - Яворови дни - през август. Дни на виното. 6-май празника на града. Фестивал на маските

3 коментара:

Елица Стоянова каза...

Миналото лято на два пъти бяхме там на почивка. Стаите са добре обзаведени и боядисани в приятни тонове. Хубаво е, че човек може да ползва и градината, и да прекарва много приятно и навън. Много е близо до плажа, а в същото време мястото е в спокойно и тихо. Тази година сигурно пак ще идем там на почивка. Препоръчвам :)

Анонимен каза...

dobra reklama si napravihte :)))

Лидия Лайкова каза...

Прекрасное место с прекрасными хозяевами. Дом расположен на тихой, спокойной улице, очень близко к морю. Комната уютная и красивая, большая удобная душевая. Приятно вечером поужинать на террасе в спокойной умиротворенной обстановке. Незабываемая атмосфера города. Чудесное место, в которое хочется вернуться.